Tuinadvies

Droom je ook van een tuin vol eten en tegelijk een paradijs voor vogels, bijen, vlinders en allerlei ander leven?

Bessen en fruit plukken vanaf eind mei tot diep in de winter.

Groentjes uit volle grond recht op je bord.

Tuin”Werk” wordt nieuwe plekjes aanplanten en mooi maken, plukken, oogsten, wandelen, zitten en geboeid kijken en luisteren naar de groei van je eigen Verwildering.

Lijkt een heus permacultuurplan van je tuin je net iets te veel?

Ben je geholpen met een persoonlijke perma-coachingsessie waarna je zelf aan de slag kan gaan in je tuin?

Dan kom ik graag eens luisteren en mijn persoonlijke kennis en ervaringen met je delen. Neem best zelf aantekeningen tijdens de sessie want er wordt een hoop informatie gedeeld. Ik werk volgens een vaste methodiek om samen met de bewoners tot een zoneringsplan te komen en zo makkelijk een stappenplan op te stellen. Dit is geen ontwerpplan maar eerder bepalen we de locaties waar verschillende biotoopjes mogelijk zijn. We identificeren samen de verschillende micorklimaatjes van je plek. We kijken welke plant er op welke plek goed zou kunnen groeien.

Een adviessessie duurt een 3-tal uur, een voor- of namiddag. Ik ben fan van mijn buren. Dus bij voorkeur mensen die dichtbij wonen, op fietsafstand van Vinderhoute. Woon je verder dan 10km van Vinderhoute, dan huur ik een auto.

Ik vraag een vast tarief per sessie van 250€ incl btw + 0,45€/km, op factuur per overschrijving te betalen na afloop van elke sessie. Je bepaalt dus helemaal zelf de frequentie van de sessies. Ben je met 1 sessie al goed op weg geholpen, zoveel te beter.

Kom je graag eens op de Verwildering kijken hoe wij onze halve hectare hoeden? Dan is een persoonlijke rondleiding ook mogelijk. Breng je tijdens ons seizoen een bezoek aan onze kwekerij, dan kan ik je gericht advies geven over welke planten je op welke plek in jouw tuin kan aanplanten.

Let op: mijn advies-seizoen loopt van begin september tot eind januari. De andere helft van het jaar vraagt onze plantenkwekerij al mijn aandacht.

Heb je interesse, bel me dan gerust eens op 0484/237143 of mail me via michiel@deverwildering.be

Groeten!

Michiel

Philip

Ik paste al enkele principes van een ecologische tuin toe, maar wou nu mijn tuin omtoveren tot een echte permacultuurtuin. Ik had zelf al een ruw ontwerp klaar op basis van de boeken die ik had gelezen. Michiel bekeek de tuin echter met veel meer overzicht en kennis. De mogelijkheden van de tuin werden opeens veel groter, zowel esthetisch als in het aanplanten van eetbare planten.
Nu Michiel mijn tuin kent kan ik hem ook steeds om advies vragen over welke planten ik in welke zones kan bijplanten. Ik kan niet wachten om nog eens langs de Verwildering te passeren en te zien welke plantjes mijn kleine wildernis nog diverser kunnen maken. Tot snel!

Maarten en Laura – Kruishoutem

Dankzij de raad en ideeën van Michiel konden we van onze tuin, met minimale ingrepen, al tien keer meer “ons ding” maken!
We vinden het super dat Michiel echt rekening hield met onze wensen en waren dan ook meteen superenthousiast over het uiteindelijke plan. Michiel gaf ons de aanzet om zelf de handen uit de mouwen te steken en dat is precies wat we wilden!
Michiel gaf ons talrijke tips om planten, hout, enz. lokaal aan te kopen. Dat strookte helemaal met onze ideeën en zo hebben we al veel interessante mensen ontmoet van wie we ook telkens veel bijleren.

Catelijne en Evi

Op zoek naar iemand met kennis van zaken en zin voor ‘verwildering’ kwamen we bij Michiel terecht. Binnen de 5 minuten was het al raak: wij dachten eraan  onze haag van paplaurier te verwijderen om er daarna een ‘eetbare’ haag te plaatsen. Die paplaurier vonden we spuuglelijk. Michiel stelde meteen de vraag: waarom die haag die er nu al staat en het blijkbaar goed doet, zomaar wegdoen? Hij gaf ons het idee om de paplaurierstruiken te strippen zodat alleen de dikke takken overbleven. Die zouden dan de basis vormen van een nieuwe omheining, met ingevlochten takken.
Zo gezegd, zo gedaan: gisteren probeerden we het uit met één paplaurierstruik. En … het ging makkelijker dan gedacht. Nog wel ettelijke meters paplaurier te gaan, maar we zien nu wel wat het kan worden. De komende lockdownweken zullen we tijdens onze boswandelingen op zoek gaan naar takken en twijgjes om te vervlechten in de paplaurierstruiken. En ondertussen dromen we van een begroeiing met jasmijn-, druiven- en vijgenplanten. En als onze inspiratie op is, gaan we nog eens terug naar Michiel, om nog eens de namen te horen van allerlei vreemde plantensoorten zoals de olijfkomkommer en te ontdekken dat aardpeer prachtige gele bloemen heeft.

Hans en Celine – De Houtmeerschen

Varkensstallen ontharden en omvormen naar eetbare plukbiotopen is geen alledaagse oefening. Een immense opdracht, en een proces die vele mogelijkheden in zich draagt. Diderik Clarebout van De Woudezel, besloot Michiel Demey aan te spreken voor een bredere blik op het industriële veld. Michiel zijn coaching was dan ook heel verhelderend in ons proces. Ambities werden in vraag gesteld. Ook onze persoonlijke ontwikkeling wist Michiel op zijn integere, raakbare en liefdevolle manier te begeleiden. We kregen geen hapklaar plan, maar wel doordringende richtinggevende vragen, enkele handvaten, en ontwerpsuggesties. Hij liet ons de ruimte voor een eigen proces. Ook dat is permacultuur. De ankers die Michiel meegaf blijven verder zinderen bij elk beste en wildste poging die we ondernemen. En het plant-goed van de Verwildering…tja dat vindt zijn weg in het permacult proces. Al doende leren we, ervaren we, falen we, groeien we. En vanaf nu dus ook een jaarlijks rendez-vous bij De Verwildering om plant-goedjes.

Dankjewel Michiel voor jouw input en verrijking.

Behoort tot de mogelijkheden: kruidenbank, overgroeide pergola, fruitboomgaard, bessentuin, prairietuin, eetbare vijver, biodivers groendak, permacultuur moestuin, vaste groenteborder, bloemenweide, speelconstructie, multifunctioneel tuinhuis, bolvormige serre, eetbare windbrake, levende takkenril, gemengde haag, houten tuinstoel, rocketstove, wilgenwatertank,…