Rozenbottelelixir

Rozenbottelelixir

1 september 2019 Uit Door Michiel

Een elixir is van oorsprong een drankje van planten op alcohol waaraan magische of geneeskrachtige eigenschappen werden toegeschreven. En rozenbottels staan gekend voor hun erg hoge gehalte aan vitamine C, de sinaasappeltjes van het noorden.
Kan niet anders dan een bijzonder drankje worden…
Zo ga je te werk:
Oogst rozenbottels. Ik koos voor een mix van grote bottels van de rimpelroos en kleine van de hondsroos. Was de bottels, snijd het kroontje eraf en halveer ze. Vul een weckbokaal met de bottels. Overgiet de bottels met honing (ca. 1/3 van de pot) en vul de bokaal dan verder aan met een alcohol van 40° (of jenever of cognac). Sluit de bokaal en schud met liefde. Zet de bokaal 6 weken (of langer) op een koele, donkere plaats. Of ergens in je keukenrek zodat je af en toe de bokaal kunt schudden. Daarna zeef je het goedje door een neteldoek (want de kriebelhaartjes van de bottels wil je er uit). Giet je elixir in een mooi flesje en neem een eetlepel in als je begint te snotteren of een griepje voelt aankomen. Of trakteer jezelf op een klein borrelglaasje…