Fruitleer

Fruitleer

15 oktober 2019 Uit Door Michiel

Nostalgie, die heerlijk zoetzure lavashak waarvan we smikkelden tijdens onze reis naar Iran…
Dat moesten we ook eens proberen. Vorig jaar maakten we fruitleer van zwarte bes. Gisteren van appel-rozenbottel, appel-kaneel en peer-blauwe pruim. 
Ingrediënten: fruit, zoals appel, peer, pruim, rozenbottel…
Werkwijze: 
Oogst rozenbottels. Verwijder de kroontjes en snij de bottels in twee. Doe alles in een pan, samen met de in stukjes gesneden appel (zonder klokhuis) en wat water. Laat op een zacht vuurtje pruttelen tot het gaar is. Doe de moes door een passe-vite om de rozenbottelpitjes te verwijderen. Daarna deed ik de moes nog eens door een fijnere zeef om er ook de kriebelhaartjes uit te krijgen. Smeer daarna de moes uit op een vel (of bakpapier) en laat drogen voor ca. 8 à 10 uur op 50°C, afhankelijk van de dikte van de laag. Ik doe dit in een voedseldroger, maar in de oven (op een kiertje) zou dit ook moeten lukken. Strijk de randen niet te dun uit, want die drogen eerst en worden dan broos. Trek het fruitleer van het vel als het nog warm is en rol op tot reepjes. Voor de appel-kaneel en peer-pruim: snij de vruchten (ontpit) in stukjes, doe alles in een pan met wat water en laat pruttelen tot ze gaar zijn. Voeg evt. kaneel toe of citroenzeste. Mix de vruchten tot een moes en smeer de pasta uit. Drogen en klaar! Snoep goed!