Paardenbloemgelei

Paardenbloemgelei

13 april 2020 Uit Door Michiel

Gele vlekken op het gras. En daarna komen de pluizenbollen. Dan sturen we al blazend heel veel wensen de wereld in. Met de gele bloemhoofdjes maken we een lekkere gelei, de armeluishoning zoals die vroeger werd genoemd.
Ingrediënten:
400 paardenbloemen (na 30 bloemen ben je de tel kwijt, dus dat gaat op het gevoel…)
2,5 liter water
800 g rietsuiker
2 bio citroenen en/of sinaasappels
8 g agar agar
Werkwijze:
Pluk op een zonnige dag paardenbloemhoofdjes. Enkel gele bloemen met zo weinig mogelijk groene deeltjes (dat gaat makkelijkst met een schaar). Leg de bloemen op een doek zodat beestjes nog kunnen weglopen. De bloemen was je niet, want dan spoel je het stuifmeel weg. Doe de bloemen in een kookpan en overgiet die met water. Snijd de citroenen en sinaasappel in plakjes en voeg ze erbij. Breng alles aan de kook. Wanneer het kookt, zet je het vuur wat lager en laat je dit een klein uurtje sudderen met het deksel er half op. Zet het vuur uit en laat alles ongeveer 12 uur staan. Giet alles door een neteldoek en pers de bloemen en het sap van de vruchten goed uit. Per liter sap voeg je 400 gram suiker toe (of minder) en ca. 4 gram agar agar (niet teveel, want dan wordt het precies jelly pudding). Breng alles aan de kook, schep het eventuele schuim eraf en giet de gelei in gesteriliseerde bokalen. Om te weten of de gelei voldoende ingedikt is, giet je een theelepel op een koud bordje. Als de gelei nog te vloeibaar is, kun je wat agar agar toevoegen. Geniet van deze heerlijke honing!

Tip: de suiker en agar agar kan je vervangen door geleisuiker. Zie gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Dat is nog makkelijker.